Historia
Smakowita szwedzka historia miłosna z dodatkowymi elementami!

W 1907 roku Oskar Lithell założył swoją pierwszą fabrykę w Kumli i zaczął produkować parówki. Dwadzieścia pięć lat później pojawił się pierwszy hot dog, który był początkiem istnienia jednej z najstarszych i najpopularniejszych marek w Szwecji.
Oskar Lithell zorganizował wśród swoich pracowników konkurs na nazwę nowego produktu. Zwycięska nazwa opierała się na przekonaniu, że parówka o tak królewskim smaku powinna przyjąć królewskie brzmienie. Dlatego też parówka otrzymała imię szwedzkiej królewny - Sibylli. Sibylla była jedną z pierwszych marek w segmencie fast food. W latach 30-tych Lithell rozpoczął sprzedaż hot dogów z małych mobilnych wózków. Był to sposób na zwiększenie sprzedaży podczas okresu depresji gospodarczej. W 1972 roku Lithell zaserwował pierwszego hamburgera, zawierającego 80% wołowiny i nazwał go Olympia Burger. To był początek nowego trendu hamburgerów w Szwecji. W 1977 roku wprowadzono na rynek nowego 150-gramowego hamburgera Sibylla Super Star, wyprzedzając konkurencję i kreując kolejny trend rynkowy.
Historia Sybilla
- 1907 Oskar Lithell rozpoczyna działalność w Kumla
- 1932 Wprowadzenie na rynek kiełbasek Sybilla
- 1949 Rozpoczęcie produkcji kiełbasek (frankfurterek)
- 1957 Przeniesienie produkcji do Sköllersta
- 1972 Wprowadzenie na rynek hamburgerów Sybilla
- 1994 W Szwecji zostaje wprowadzony koncept Sibylla (Shop in shop)
- 1997 Koncept Sibylla (Shop in shop) pojawił się w Finlandii
- 1997 Powstaje sieć Sibylla obejmująca ponad 170 franczyzobiorców/restauracji
- 1999 Pojawienie się konceptu Sibylla (Shop in shop) w Polsce
- 2004 Marka Sibylla zostaje nazwana Superbrand
- 2016 Sibylla zostaje Siecią Franczyzową Roku
Smakowita szwedzka historia miłosna z dodatkowymi elementami!
W 1907 roku Oskar Lithell założył swoją pierwszą fabrykę w Kumli i zaczął produkować parówki. Dwadzieścia pięć lat później pojawił się pierwszy hot dog, który był początkiem istnienia jednej z najstarszych i najpopularniejszych marek w Szwecji.
Oskar Lithell zorganizował wśród swoich pracowników konkurs na nazwę nowego produktu. Zwycięska nazwa opierała się na przekonaniu, że parówka o tak królewskim smaku powinna przyjąć królewskie brzmienie. Dlatego też parówka otrzymała imię szwedzkiej królewny - Sibylli. Sibylla była jedną z pierwszych marek w segmencie fast food. W latach 30-tych Lithell rozpoczął sprzedaż hot dogów z małych mobilnych wózków. Był to sposób na zwiększenie sprzedaży podczas okresu depresji gospodarczej. W 1972 roku Lithell zaserwował pierwszego hamburgera, zawierającego 80% wołowiny i nazwał go Olympia Burger. To był początek nowego trendu hamburgerów w Szwecji. W 1977 roku wprowadzono na rynek nowego 150-gramowego hamburgera Sibylla Super Star, wyprzedzając konkurencję i kreując kolejny trend rynkowy.
Historia Sybilla
- 1907 Oskar Lithell rozpoczyna działalność w Kumla
- 1932 Wprowadzenie na rynek kiełbasek Sybilla
- 1949 Rozpoczęcie produkcji kiełbasek (frankfurterek)
- 1957 Przeniesienie produkcji do Sköllersta
- 1972 Wprowadzenie na rynek hamburgerów Sybilla
- 1994 W Szwecji zostaje wprowadzony koncept Sibylla (Shop in shop)
- 1997 Koncept Sibylla (Shop in shop) pojawił się w Finlandii
- 1997 Powstaje sieć Sibylla obejmująca ponad 170 franczyzobiorców/restauracji
- 1999 Pojawienie się konceptu Sibylla (Shop in shop) w Polsce
- 2004 Marka Sibylla zostaje nazwana Superbrand
- 2016 Sibylla zostaje Siecią Franczyzową Roku
