Historia

W 1907 roku Oskar Lithell założył swoją pierwszą fabrykę w Kumli i zaczął produkować parówki. Dwadzieścia pięć lat później pojawił się pierwszy hot dog, który był początkiem istnienia jednej z najstarszych i najpopularniejszych marek w Szwecji. 

Oskar Lithell zorganizował wśród swoich pracowników konkurs na nazwę nowego produktu. Zwycięska nazwa opierała się na przekonaniu, że parówka o tak królewskim smaku powinna przyjąć królewskie brzmienie. Dlatego też parówka otrzymała imię szwedzkiej królewny - Sibylli. Sibylla była jedną z pierwszych marek w segmencie fast food. W latach 30-tych Lithell rozpoczął sprzedaż hot dogów z małych mobilnych wózków. Był to sposób na zwiększenie sprzedaży podczas okresu depresji gospodarczej. W 1972 roku Lithell zaserwował pierwszego hamburgera, zawierającego 80% wołowiny i nazwał go Olympia Burger. To był początek nowego trendu hamburgerów w Szwecji. W 1977 roku wprowadzono na rynek nowego 150-gramowego hamburgera Sibylla Super Star, wyprzedzając konkurencję i kreując kolejny trend rynkowy.

Historia Sybilla

  • 1907 Oskar Lithell rozpoczyna działalność w Kumla
  • 1932 Wprowadzenie na rynek kiełbasek Sybilla
  • 1949 Rozpoczęcie produkcji kiełbasek (frankfurterek)
  • 1957 Przeniesienie produkcji do Sköllersta
  • 1972 Wprowadzenie na rynek hamburgerów Sybilla
  • 1994 W Szwecji zostaje wprowadzony koncept Sibylla (Shop in shop)
  • 1997 Koncept Sibylla (Shop in shop) pojawił się w Finlandii
  • 1997 Powstaje sieć Sibylla obejmująca ponad 170 franczyzobiorców/restauracji
  • 1999 Pojawienie się konceptu Sibylla (Shop in shop) w Polsce 
  • 2004 Marka Sibylla zostaje nazwana Superbrand
  • 2016 Sibylla zostaje Siecią Franczyzową Roku
  • 2017 Koncept Sibylla zostaje wprowadzony w Wielkiej Brytanii i Korei Południowej
  • sdlxY8nd-GCsSs-nh.jpg